dimarts, 30 de gener de 2018

M1 TEMA 5

Ens movem en totes direccions

Pla de treball

 • Propietats dels personatges
 • Els personatges saben dibuixar
 • El bloc “llapis”
 • Dibuixem polígons i estrelles

Controlant millor els moviments

Fem-ho pas a pas
 • Cada personatge té una i petita a la part superior esquerra. Fem-hi clic a sobre i ens apareixerà tota aquesta informació:

  
 • La direcció ens permet establir en quina direcció es mourà el personatge, és a dir, cap a on està mirant. Aquesta opció la podem canviar també amb el següent bloc, on veiem els valors de la direcció que podem donar als personatges: 


 • També li podem posar qualsevol valor entre -180 i 180 per indicar una direcció concreta, on els valors positius assenyalen a la dreta i els negatius a l’esquerra. Aquí podem veure una “rosa dels vents” amb les direccions dels personatges:

 • L’estil de rotació ens permet fixar la posició del personatge independentment de la seva direcció, això ens permet evitar que el personatge es posi cap per avall. Aquesta opció la podem canviar també amb el següent bloc:
 • El fet de poder ser arrossegat al reproductor ens permet establir si aquest personatge el podrem arrossegar mentre s’està executant el programa. Ho veurem més endavant
  L’opció de mostrar o no el personatge ens permet fer que el personatge es vegi o no. Aquesta opció la podem canviar també amb els següents blocs:


REPTE 1

Obrim un nou projecte que anomenarem elvostrenomrepte51 on hi hagi un personatge que faci aquest recorregut per l’escenari. Cada cop que hi hagi un canvi de direcció ha de fer una pausa d’un segon:

I si dibuixem mentre ens movem?

Podem fer que un personatge vagi dibuixant per l’escenari a mida que es va movent.
Fem-ho pas a pas
 •  Creem un nou projecte elvostrenom1repte52
 •  Comencem, com sempre, situant el nostre personatge al centre de l’escenari i fent-lo mirar a la dreta. Això ho fem perquè el nostre personatge sempre comenci en el mateix lloc i en la mateixa posició:
 
 •   Analitzem la categoria dels blocs de llapis:
   


 •  Si tenim dubtes, recordem l’ajuda que tenim a la dreta:
 

 •  Per començar a dibuixar li hem de dir al personatge que baixi el llapis i, a partir d’ara, en tots els moviments que faci dibuixarà el recorregut:


 •  Per exemple, podem fer que el nostre personatge dibuixi un quadrat. Tenim dues maneres de fer-ho:


 • Tot sovint haurem de netejar l’escenari quan ens haguem equivocat en fer algun dibuix amb el personatge. Necessitarem aquest bloc:


    

  REPTE 2

  Ara que hem fet proves, netegem i, en el projecte elvostrenomrepte52 que tenim obert, fem un programa on el nostre personatge dibuixi un triangle regular, és a dir, amb tots els cantons i angles iguals.
  Icona pista Pista: Quan fem girar el nostre personatge, l’angle de gir és l’exterior:

  REPTE 3

  Obrim un nou projecte elvostre1repte53 on el nostre personatge dibuixi un polígon regular de més de sis costats.
  Icona pista
  Pista: En general, per dibuixar qualsevol polígon, tenint en compte que per tornar a la posició inicial el personatge haurà girat 360º, podem considerar que l’angle que ha de girar el personatge per dibuixar cada costat és el resultat de dividir 360 entre el nombre de costats:


  REPTE 4

  Obrim un nou projecte anomenat elvostrenomrepte54 on el nostre personatge dibuixi una estrella de cinc puntes, triant un color de llapis i la seva mida.
  Icona pistaPista: Per fer un polígon el nostre personatge ha de fer un volta completa, és a dir, ha de girar 360º. Quantes voltes ha de fer per dibuixar aquesta estrella? Quin és l’angle que ha de girar cada cop?
  Dibuixeu més polígon mireu l'exemple [+]
   El nostre projecte creix…
  Hem estat fent moure el personatge controlant totes les direccions. Ara sí que podem decidir molt millor que faran els nostres personatges i ens cal recollir-ho de forma clara per poder anar treballant. Obrirem el nostre projecte postal i escriurem, per a cada personatge, quins són els millors moviments segons la història pensada.

  Com que som programadors i programadores parlem de…
  • Direcció: indica cap on apuntarà o es mourà un personatge i ve expressada en graus de -180 a 180. Els valors positius apunten a la dreta i els negatius a l’esquerra.
   

Cap comentari:

Publica un comentari